Під час рекламної акції у 2011 році два колишні гравці Канадської футбольної ліги, яким на той час було по сімдесят три роки, влаштували бійку прямо на сцені. Вони тримали образу один на одного стосовно спірної футбольної гри в далекому 1963 році. Після того, як один із них на сцені вдарив іншого, натовп закликав його забути про минуле і припинити ворожнечу.

Біблія містить багато прикладів, коли люди тримали на когось образу. Каїн образився на Авеля, тому що Бог прийняв жертву брата, а його жертву не прийняв (Бут. 4:5). Його образа була настільки сильною, що, зрештою, призвела до братовбивства. “Повстав Каїн на Авеля, брата свого, – і вбив його” (в. 8). “І зненавидів Ісав Якова”, бо той вкрав його первородство, яке по праву належало Ісаву (Бут. 27:41). Образа Ісава була настільки сильною, що Яків мусив тікати з дому, щоб врятувати своє життя.

Біблія не лише наводить приклади людей, які ображалися, але і навчає, як долати ворожнечу, як прагнути до прощення та примирення. Бог закликає нас любити інших (Лев. 19:18), молитися за тих, хто нас образив, і прощати їх (Мт. 5:43-47), жити в мирі з усіма людьми, залишати помсту Богу і перемагати зло добром (Рим. 12:18-21). З Божою допомогою ми можемо припинити ворожнечу вже сьогодні.