“Перфекціонізм – це одне з найстрашніших слів, які я знаю”, – пише Кетлін Норріс, протиставляючи сучасний перфекціонізм досконалості, про яку говорить Христос у Євангелії від Матвія. За словами Кетлін, сучасний перфекціонізм є “серйозною психологічною хворобою, яка заважає людям іти на необхідні ризики”. Водночас термін, який у Євангелії від Матвія перекладений словом “досконалий”, означає “зрілий, довершений або цілісний”. Норріс каже: “Бути досконалим… означає бути достатньо зрілим, щоб присвятити себе іншим”.

Такий погляд на досконалість допомагає зрозуміти розповідь про чоловіка, який запитав у Ісуса, що йому треба зробити доброго, “щоб мати життя вічне” (Мт. 19:16). Господь Ісус відповів: “Виконай заповіді” (в. 17). Чоловік вважав, що він виконав усі заповіді, однак все одно відчував, що чогось не вистачало. “Чого ще бракує мені?” – запитав він (в. 20).

Тоді Ісус ототожнив багатство чоловіка з лещатами, які здавлювали його серце. Якщо він хотів “бути досконалим”, то мав бути готовим відпустити те, що закрило його серце від інших (в. 21).

У кожного з нас є власне розуміння досконалості, власні речі або звички, за які ми чіпляємося в марному намаганні все контролювати. Почуйте лагідний заклик Ісуса, віддайте Йому своє серце і віднайдіть свободу в цілісності, яка можлива лише з Ним (в. 26).