Жодних слів. Тільки музика та рухи. У 24-годинному марафоні “Зумба” під час пандемії COVID-19 тисячі людей у всьому світі синхронно повторювали рухи інструкторів з Індії, Китаю, Мексики, Південної Африки, частин Європи та інших місць. Всі ці люди могли діяти злагоджено, незважаючи на мовні бар’єри. Чому? Тому що фітнес-програма “Зумба”, створена в середині 1990-х колумбійським інструктором з аеробіки, використовує невербальні засоби спілкування. Інструктор виконує рухи, а учасники повторюють за ним. Слова просто непотрібні.

Інколи слова можуть створювати перешкоди. Вони можуть викликати розбрат, про що свідчать слова апостола Павла у 1-му Посланні до коринтян. Цей розбрат виник через різні погляди на спірні питання стосовно споживання окремих видів їжі (1 Кор. 10:27-30). Водночас наші дії можуть усувати бар’єри і навіть розбрат. У сьогоднішньому тексті Павло говорить, що показувати людям, як іти за Ісусом, треба через свої вчинки, шукаючи блага для інших людей (1 Кор. 10:32-33). Будучи “наслідувачами… Христа” (1 Кор. 11:1), ми закликаємо світ повірити в Нього.

Хтось сказав: “Завжди проповідуйте Євангеліє, а слова використовуйте за необхідності”. Наслідуймо приклад Ісуса, аби інші побачили дійсність нашої віри. Нехай наші слова та вчинки будуть сказані та зроблені “на Божу славу” (1 Кор. 10:31).