Я навчався в семінарії і працював повний робочий день. Додайте до цього ще служіння в церкві. Я був дуже зайнятий. Коли мене навістив мій батько, то сказав: “У тебе може статися нервовий зрив”. Я не зважив на його застереження, подумавши, що він належить до іншого покоління і не розуміє, що таке досягнення мети.

У мене не було нервового зриву, однак я пережив виснаження, яке переросло в депресію. Відтоді я вирішив дослухатися до застережень, особливо від близьких людей.

Я згадую історію Мойсея. Він також завзято працював, будучи суддею Ізраїля (Вих. 18:13). Однак він дослухався до застереження свого тестя (вв. 17-18). Їтро не перебував у гущі подій, однак він любив Мойсея і його родину, і міг передбачити проблему. Можливо, саме тому Мойсей був здатен дослухатися до Їтро і зважити на його пораду. Мойсей обрав “зо всього народу мужів здібних”, яким довірив вирішення простих спірних питань, а сам вирішував складніші проблеми (вв. 21-22). Послухавшись Їтро, Мойсей перепланував свою працю, довірив іншим частину обов’язків і зміг уникнути вигорання у своєму служінні.

Багато з нас серйозно ставляться до служіння Богу, родинам та іншим людям. Втім нам все одно треба дослухатися до порад близьких людей і в усіх своїх справах покладатися на Божу мудрість та силу.