“Kumain ka na ba?” (“Ви не голодні?”) Будучи гостем, ви почуєте ці слова в багатьох домівках на Філіппінах, звідки я родом. Це філіппінський спосіб прояву турботи і доброти до гостей. Незалежно від вашої відповіді, господар завжди щось приготує для вас поїсти. Філіппінці вважають, що справжній прояв доброти – це не лише звичне привітання, але і вияв гостинності на ділі.

Ревека також знала все про вияв доброти. Вона щодня мала ходити за місто до криниці і, начерпавши там води, нести важкий глечик додому. І коли слуга Авраама, який був дуже спраглий після подорожі, попросив у Ревеки води з глечика, вона одразу дала йому попити (Бут. 24:17-18).

Далі Ревека зробила ще більше. Побачивши спраглих верблюдів слуги Авраама, вона без вагань запропонувала напоїти і їх, хоча для неї це означало багато разів повернутися до криниці і принести важкий глечик (вв. 19-20).

Життя для багатьох людей нелегке, і часто навіть невеликий практичний вияв доброти може їх підбадьорити. Бути каналом Божої любові не завжди означає виголошувати сильну проповідь або організовувати нову церкву. Іноді це означає просто дати комусь попити води.