З картини сучасного голландського художника Егберта Моддермана “ Симон Кірінеянин ” на глядачів звернений похмурий погляд. В очах Симона відображений неймовірний фізичний і емоційний тягар покладеної на нього відповідальності. У біблійній розповіді в 15-му розділі Євангелія від Марка ми дізнаємося, що Симона витягли з натовпу і змусили нести хрест Ісуса.

Марк розповідає, що Симон був із Кірінеї, великого міста в Північній Африці, де в часи Ісуса проживало багато юдеїв. Імовірно, що Симон подорожував до Єрусалима заради святкування Пасхи. Перебуваючи там, він став свідком несправедливої страти, втім був здатен допомогти Ісусу (Мр. 15:21).

Трохи раніше Господь Ісус сказав Своїм послідовникам: “Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде!” (Мр. 8:34). На шляху до Голгофи Симон буквально зробив те, що Ісус образно наказав робити Своїм учням: він узяв хрест, який йому дали, і поніс його заради Ісуса.

У нас також є “хрести”, які треба нести. Можливо, це хвороба, складне служіння, втрата близької людини або гоніння за віру. Проходячи труднощі з вірою в серці, ми вказуємо людям на страждання Ісуса Христа і на Його хресну жертву. Саме Його хрест дарував нам мир з Богом і силу для власної життєвої подорожі.