“Я хотів, аби все було не так!” – зі слізьми на очах казав чоловік, оплакуючи друга, який помер у молодому віці. Його слова додали гостроти сердечному болю. Смерть приголомшує і ранить усіх нас. Ми прагнемо виправити те, що виправити неможливо.

Прагнення, “аби все було не так”, імовірно, відображає відчуття послідовників Ісуса після Його смерті. Євангелісти не багато розповідають про ті страшні години, але ми бачимо, що робили деякі вірні послідовники Господа.

Йосип, релігійний лідер, який таємно вірив у Христа (див. Ів. 19:38), раптом набрався мужності попросити в Пилата тіло Ісуса (Лк. 23:52). Уявіть собі, що означало забрати тіло з місця жахливого розп’яття і турботливо приготувати його для поховання (в. 53). Подумайте про відданість і сміливість жінок, які перебували з Ісусом на кожному кроці Його шляху, навіть біля гробниці (в. 55).

Ці послідовники Ісуса не очікували на Його воскресіння; вони змирилися з горем. Розділ завершується без будь-якої надії, лише сумними словами: “Повернувшись, вони наготували пахощів і мира, а в суботу, за заповіддю, спочивали” (в. 56).

Вони навіть не уявляли, що суботня перерва була підготовкою до найвизначнішої події в історії. Ісус Христос мав зробити неймовірне, подолавши смерть.