Коли подруга припинила нашу десятирічну дружбу без жодних пояснень, я почала повертатися до своєї старої звички тримати людей на відстані. Якось я дістала з полиці книгу Клайва Льюїса “ Чотири любові ”. Автор докладно пояснює, що любов передбачає вразливість: якщо людина ризикнула полюбити, “безпечної інвестиції немає”. Льюїс каже, що через любов “ваше серце може зазнати болю і розбитися”. Ці слова змінили моє сприйняття розповіді про те, як Ісус втретє з’явився учням після Свого воскресіння (Ів. 21:1-14). Незадовго до цього Петро тричі від Нього відрікся (Ів. 18:15-27).

Ісус запитав: “Симоне, сину Йонин, – чи ти любиш Мене більше цих?” (Ів. 21:15).

Незважаючи на зречення Петра, Ісус звернувся до нього зі сміливістю, а не зі страхом, із силою, а не із слабкістю, з відданістю, а не з відчаєм. Він виявив милосердя, а не гнів, підтвердивши Свою готовність любити.

У Святому Письмі сказано: “Засмутився Петро, що спитав його втретє: «Чи кохаєш Мене?»” (в. 17). Однак після того, як Ісус попросив Петра підтвердити свою любов через любов до інших (вв. 15-17) і через слідування за Ним (в. 19), Він закликав усіх Своїх учнів ризикнути безумовно любити. Кожен із нас має відповісти, коли Ісус питає: “Чи ти любиш Мене?” Наша відповідь вплине на нашу любов до інших людей.