Я часто отримую привілей проводити духовні спілкування. Виїзд за місто на декілька днів для молитви та роздумів дуже збагачує. Під час програми я іноді закликаю учасників відповісти на питання: “Уявіть, що ваше життя закінчилось, і ваш некролог вже опублікований. Що б ви хотіли, аби в ньому було сказано?” Після цього деякі учасники докорінно змінюють свої пріоритети, прагнучи добре завершити своє життя.

У 2-му Посланні до Тимофія містяться останні відомі записані слова апостола Павла. Хоча йому було лише за шістдесят, і він вже не один раз опинявся перед смертельною загрозою, Павло відчував, що його життя закінчується (2 Тим. 4:6). Більше не буде місіонерських подорожей та листів до церков. Він озирається на своє життя і каже: “Я змагався добрим змагом, свій біг закінчив, віру зберіг” (в. 7). Хоча Павло не був досконалим (1 Тим. 1:15-16), він оцінює своє життя в контексті свого перебування в Бозі та в Євангелії. Вважається, що невдовзі після цього його стратили.

Роздуми про заключні дні нашого життя показують, що насправді є важливим. Слова Павла можуть бути добрим прикладом для наслідування. Змагався добрим змагом. Свій біг закінчив. Віру зберіг. Тому що наприкінці буде важливим лише те, наскільки вірними ми були Богові та Його волі. Вступайте в духовні битви, йдіть до фінішу. А Він подбає про все, що нам потрібно для життя.