“На жаль, у нас нещодавно була складна розмова, – сказала Шеллі. – Не думаю, що комусь із нас це сподобалося, однак я справді відчувала, що мені треба їй сказати про її ставлення та вчинки, аби вона не ранила оточуючих”. Шеллі казала про молоду жінку, для якої вона була наставницею. Незважаючи на складність розмови, вона була плідною і, зрештою, зміцнила їхні стосунки. Минуло всього декілька тижнів, і ці дві жінки вже проводили молитовну зустріч у церкві на тему смирення.

Рано чи пізно в нас все одно можуть виникати складні розмови з братами чи сестрами в Христі. У Книзі приповістей неодноразово мовиться про важливість виявляти смирення, якщо ми когось виправляємо або хтось виправляє нас. Конструктивна критика є життєдайною і веде до справжньої мудрості (Пр. 15:31). У Приповістей 15:5 сказано, що безумні зневажають дисципліну, а ті, хто дослухається до виправлення, виявляють розсудливість. Зрештою, той, “хто осторогу ненавидить, той умирає” (в. 10). Шеллі засвідчила, що істина, сказана з любов’ю, може зміцнити стосунки.

Чи є хтось, кому вам треба сказати істину з любов’ю? А, можливо, ви самі нещодавно почули зауваження на свою адресу, і вам хотілося проігнорувати почуте. Зневажати критику означає зневажати самого себе, а дослухатися до виправлення означає здобувати розуміння (в. 32). Просімо в Бога смирення надавати і приймати виправлення.