У 2000 році молода компанія, яка займалася прокатом фільмів поштою, запропонувала Blockbuster (топовій на той час компанії з оренди домашніх фільмів та відеоігор) придбати її за 50 мільйонів доларів. Netflix ледве нараховувала 300000 підписників, а Blockbuster мала мільйони підписників. Компанія Blockbuster упустила можливість придбати свого маленького конкурента. Результат? Сьогодні Netflix нараховує понад 180 мільйонів підписників і оцінюється приблизно у 200 мільярдів доларів. А Blockbuster … збанкрутувала. Ніхто не може передбачити майбутнє.

Ми схильні вважати, що контролюємо своє життя, і впевнені в успіху своїх планів. Однак Яків каже: “Ви… це пара, що на хвильку з’являється, а потім зникає” (Як. 4:14). Життя коротке, швидкоплинне і надзвичайно нестабільне. Планування необхідне, однак самовпевнене припущення, що ми все контролюємо, є гріховним. Тому Яків застерігає, щоб ми не хвалилися “в своїх гордощах, – лиха всяка подібна хвальба” (в. 16).

Уникнути цих гріховних дій можна завдяки вдячному співробітництву з Богом. Вдячність нагадує, що “усяке добре давання та дар досконалий” походить від Бога (Як. 1:17). Приходячи до Нього, ми просимо не лише благословити наші теперішні і майбутні плани, але і допомогти нам долучитися до Його праці. Ось що означають слова: “Як схоче Господь…” (Як. 4:15).