“Будь ласка, справжня людина, встаньте”. Ця знайома фраза звучить у кінці кожного епізоду телегри “ Сказати правду ”. Чотири знаменитості ставлять запитання трьом людям, які позиціонують себе, як одна й та сама людина. Звичайно, двоє з них лише вдають це. І треба розпізнати серед трьох справжню людину, про яку йде мова. В одному з епізодів знаменитості намагалися розгадати “справжнього Джонні Маркса”, який написав слова до пісні “Рудольф, червононосий олень”. Знаменитостям було складно зрозуміти, хто є хто, навіть поставивши гарні запитання. Підставні особистості спотворювали правду, що робилося заради розваги телеглядачів.

Розпізнання “фальшивих вчителів” – це не телешоу; це завдання набагато важливіше. “Хижі вовки” часто приходять в “одежі овечій”, і Господь Ісус закликав “стерегтися” їх (Мт. 7:15). І тут краще не стільки ставити гарні питання, скільки уважно спостерігати. Дивитися на їхній плід, бо завдяки цьому можна розпізнати фальшивих вчителів (вв. 16-20).

У розпізнанні добрих і поганих плодів допомагає Святе Письмо. У ньому сказано, що добрим плодом є “любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість” (Гал. 5:22-23). Ми маємо пильнувати, бо вовки обманюють. Водночас ми, віруючі, які сповнені Духом, служимо справжньому Доброму Пастирю, повному “благодаті та правди” (Ів. 1:14).