П’ятихвилинний відеомонтаж зимових інцидентів став основною темою на телешоу. Домашні відео з людьми, які на лижах з’їжджають з дахів будинків, на надувних санях врізаються в різні перешкоди та ковзаються на льоду, викликали сміх та оплески в телеглядачів та в присутніх у студії людей. Найгучніше сміх звучав тоді, коли було ясно, що люди самі винні в тому, що трапилося.

Смішні домашні відео – не погана річ, однак вони відкривають у нас погану рису: в нас може бути схильність сміятися над труднощами інших людей або виникати бажання скористатись їхніми скрутними обставинами. Подібна історія записана в Книзі пророка Овдія, де мовиться про два ворожих народи – Ізраїль та Едом. Коли Бог покарав ізраїльтян за гріх, Едом зловтішався з цього, грабував ізраїльські міста, заважав ізраїльтянам втекти і підтримував їхніх ворогів (Овд. 1:13-14). Втім через пророка Овдія до Едому прийшло попередження: “Не дивися на день свого брата, на день лиха його, і не тішся… Бо близький день Господній над усіма народами” (вв. 12, 15).

Якщо ми бачимо труднощі або страждання інших, нам треба обирати співчуття, навіть якщо здається, що люди самі в цьому винні. Ми не маємо права судити інших. Судити може тільки Бог. Царство цього світу належить Йому (в. 21), і лише Він має владу виявити справедливість і милість.