Група чоловіків пройшла через вхід до гірськолижної траси. Біля входу містилися знаки з попередженням про ймовірність сходження лавини. Втім друзі почали кататися на сноубордах. Під час другого спуску хтось прокричав: “Лавина!” Однак один чоловік вже не міг врятуватись і загинув. Дехто його критикував, називаючи новачком. Але він був професійним гідом і знав, як діяти у випадку лавини. Втім, як зазначив один дослідник, найбільш навчені лижники і сноубордисти з більшою вірогідністю можуть потрапити в пастку хибної оцінки: “Він помер, бо втратив пильність”.

Ізраїль готувався ввійти до Обіцяного Краю, і Бог хотів, аби Його народ був обережним і зберігав пильність. Отже, Він звелів йому виконувати всі Його “постанови та закони” (Повт. 4:1-2) і пам’ятати про Його минулий суд над непокірними (вв. 3-4). Народ мав “стерегтися”, досліджуючи і пильнуючи своє життя (в. 9). Це мало допомогти народу берегти себе від зовнішніх духовних небезпек і від внутрішньої духовної апатії.

Легко втратити пильність і потрапити в пастку апатії та самообману. Однак Бог може надати силу оминути падіння в житті та у Своїй благодаті простити, якщо ми все ж зазнали падіння. Ідучи за Ним і покладаючись на Його мудрість та забезпечення, ми можемо зберігати пильність і приймати правильні рішення!