У восьмирічному віці Ліза почала заїкатися і боятися ситуацій, коли потрібно було розмовляти з людьми. Однак згодом, пройшовши мовну терапію, яка допомогла їй подолати цю проблему, Ліза вирішила допомагати іншим своїм голосом. Вона почала, як волонтер, проводити телефонне консультування при емоційних проблемах.

Щоб допомогти ізраїльтянам звільнитися від рабства, Мойсей повинен був говорити. Бог звелів йому говорити з фараоном, однак Мойсей запротестував, бо не був упевнений у своїх мовних здібностях (Вих. 4:10). Тоді Бог йому сказав: “Хто дав уста людині?” І запевнив Мойсея: “Я буду з устами твоїми, і буду навчати тебе, що ти маєш говорити” (вв. 11-12).

Божі слова нагадують, що Він здатен дієво працювати навіть через наші обмеження. Хоча ми про це й знаємо, нам складно його практикувати. Мойсей продовжував опиратися і благати Бога послати когось іншого (в. 13). Отже, Бог дозволив брату Мойсея, Аарону, супроводжувати його (в. 14).

Кожен із нас має голос, який може допомогти іншим. Ми можемо боятися. Можемо почуватися нездатними. Нам може здаватися, що нам бракує належних слів.

Богу відомі наші почуття. Він може дати нам потрібні слова і забезпечити всім необхідним для служіння іншим і для виконання Його праці.