Ви коли-небудь зустрічали гримучу змію? Якщо так, тоді ви, ймовірно, помітили, що чим ближче до неї наближалися, тим гучніше вона видавала звук. Дослідження в науковому журналі Current Biology показує, що з наближенням загрози змії посилюють попереджувальні звуки. Це “високочастотне звучання” спонукає нас думати, що змії перебувають ближче, ніж вони є насправді. Один дослідник зауважив: “Хибне тлумачення відстані слухачем… утворює безпечну відстань між ним і змією”.

Люди також іноді посилюють свій голос, промовляючи грубі слова, що спонукає інших віддалитися від них під час конфлікту. Вони висловлюють свій гнів і переходять на крик. Автор Книги приповістей надає мудру пораду: “Лагідна відповідь гнів відвертає, а слово вразливе гнів підіймає” (Пр. 15:1). Далі він каже, що “лагідні” та мудрі слова можуть бути “деревом життя” і джерелом “знання” (вв. 4, 7).

Господь Ісус надав найважливіші причини для лагідного поводження з тими, з ким у нас виник конфлікт: прояв любові, яка показує, що ми Його діти (Мт. 5:43-45), та пошук примирення, що допомагає нам “[придбати] брата” (Мт. 18:15). Замість того, щоб підвищувати голос або вживати недобрі слова під час конфліктів, проявляймо з Божою допомогою мудрість та любов до інших.