Дослідження, проведене серед віруючих США у 2019 році, показало, що на духовний розвиток багатьох опитаних великий вплив справили матері й бабусі. Приблизно дві третини вихідців з християнських родин сказали, що головну роль у формуванні їхньої віри зіграла мати, а одна третина вказала на бабусю чи дідуся (зазвичай бабусю).

Автор докладу зазначив: “Знов і знов наше дослідження показує неоцінимий вплив матерів на… духовний розвиток дітей”. Підтвердження цьому ми знаходимо і в Біблії.

Апостол Павло в листі до Тимофія відмітив, що віра молодого служителя була сформована на прикладі, який він бачив у своїй бабусі Лоіді та матері Евнікії (2 Тим. 1:5). Цей зворушливий спогад свідчить про значний вплив, який дві жінки справили на одного з лідерів ранньої церкви. Цю думку можна побачити і в іншому уривку, де Павло закликає Тимофія: “Ти в тім пробувай, чого тебе навчено… ти знаєш з дитинства Писання святе” (2 Тим. 3:14-15).

Сильна духовна спадщина є дорогоцінним даром. Навіть якщо в нашому житті не було такого благословіння, як у Тимофія, імовірно, все ж були люди, які зробили важливий внесок у наше духовне формування. А ще важливіше, якщо ми самі показуємо оточуючим свою нелицемірну віру і залишаємо добру спадщину.