Англійський поет Вільям Купер (1731–1800) знайшов собі друга в особі пастора Джона Ньютона (1725–1807), колишнього работорговця. Купер страждав від депресії і декілька разів намагався вчинити самогубство. Ньютон періодично відвідував його, і вони подовгу гуляли, розмовляючи про Бога. Якось у Ньютона виникла думка, що його другу буде корисно зайнятися творчістю, і він запропонував йому скласти збірку духовних гімнів. Купер погодився і написав багато пісень, які згодом стали відомими, зокрема “Бог діє таємничим чином”. Коли Ньютон переїхав до іншого міста, вони зберегли дружбу і листувались до самої смерті Купера.

Я бачу паралелі між міцною дружбою Ньютона і Купера та дружбою Йонатана і Давида в Старому Завіті. Після перемоги Давида над Ґоліятом “Йонатанова душа зв’язалася з душею Давидовою, – і полюбив його Йонатан, як душу свою” (1 Сам. 18:1). Хоча Йонатан був сином царя Саула, він захищав Давида від заздрощів та гніву свого батька. У відповідь на це Саул у своїй люті навіть “кинув списа на [Йонатана], щоб убити його” (1 Сам. 20:33). Йонатан ухилився від зброї і дуже засмутився через несправедливе ставлення до його друга (в. 34).

Дружба Давида з Йонатаном і Ньютона з Купером надавала їм життєвих сил підтримувати один одного в любові до Бога і в служінні Йому. А як ви можете сьогодні підтримати свого друга?