Північноамериканська горіхівка – дивовижна пташка. Щороку вона готує собі запаси на зиму, формуючи маленькі схованки з насінням білостовбурової сосни (по чотири-п’ять зернят). За годину пташка може заготувати до 500 зернят. А коли настає зима, вона може віднайти свої схованки навіть під товщею снігу. Маленька пташка здатна запам’ятати до десяти тисяч місць, де вона сховала насіння. Це вражаюча здібність, особливо якщо врахувати, як нам, людям, іноді складно згадати, де ми поклали ключі від машини або окуляри.

Втім навіть така дивовижна пам’ять не може зрівнятися з Божою здатністю пам’ятати наші молитви. Господь “відслідковує” кожну щиру молитву і може надіслати відповідь навіть роками пізніше. У книзі Об’явлення апостол Іван змальовує “чотири тварини” і “двадцять чотири старці”, які вклоняються Господу в небесах. Кожен із них тримав “золоті чаші, повні пахощів, а вони – молитви святих” (Об. 5:8).

Як високо цінувався фіміам у стародавньому світі, так і наші молитви настільки дорогоцінні перед Богом, що Він завжди тримає їх перед Собою в золотих чашах, бо цінує нас. Завдяки благодаті, виявленій в Ісусі Христі, Він відкрив нам безперешкодний доступ до Свого престолу (Євр. 4:14-16). Отже, сміливо моліться! Знайте, що жодне слово не буде забуте чи втрачене. Гарантією слугує дивовижна Божа любов.