Четвертого листопада 1966 року в італійській Флоренції сталася руйнівна повінь, через яку відомий шедевр Джорджо Вазарі “Таємна вечеря” дванадцять годин пролежав під товстим шаром бруду. Фарби розм’якли, дерев’яна рамка набухла. Багато хто вважав, що картина відновленню не підлягає. Проте після п’ятдесяти років старанної праці фахівці з реставрації та волонтери представили світові відновлене полотно.

Коли Ізраїль був захоплений вавилонянами, народ впав у розпач. Скрізь панували смерть і руїни (див. Плач 1). Під час цього періоду потрясінь Бог привів пророка Єзекіїля в пустельну долину і показав йому видіння, в якому вся долина була наповнена сухими кістками. “Чи оживуть оці кості?” – запитав Бог. “Господи Боже, – Ти знаєш!” – відповів Єзекіїль. Тоді Бог наказав йому промовити пророцтво над кістками. “І пророкував я, як наказано. І знявся шум, коли я пророкував, і ось гуркіт, а кості зближалися, кістка до кістки своєї”, – розповідає він (в. 7). Через це видіння Бог показав, що тільки Він може відновити Ізраїль.

Коли нам здається, що все в житті знищено і не підлягає відновленню, Бог запевняє, що Він може зібрати докупи те, що було розбите. Він дарує нам друге дихання та нове життя.