У 2010 році на індонезійський острів Суматра обрушилося цунамі, внаслідок якого загинуло понад 400 людей. Загибелі людей можна було б запобігти чи звести до мінімуму, якби система попередження спрацювала належним чином. Однак буї, що сигналізували про наближення гігантських хвиль, відірвалися і попливли в океан.

Христос поклав на нас відповідальність застерігати один одного про те, що може заподіяти духовну шкоду. Згідно з Його розпорядженням, віруючий, проти якого згрішив інший, повинен наодинці смиренно та з молитвою вказати кривдникові на його гріх (Мт. 18:15). Якщо той розкається, то конфлікт вважатиметься вичерпаним, а відносини – відновленими. Але якщо він не захоче визнавати провину, тоді треба взяти з собою “ще одного чи двох” (в. 16). Коли той, хто згрішив, і в цьому випадку не покається, питання потрібно поставити перед церквою (в. 17), а якщо він не послухає церкви, то таку людину слід відлучити від спільноти християн. Однак при цьому, звичайно ж, треба продовжувати молитися за нього і виявляти до нього любов Христа.

Будемо просити в Бога мудрості, щоб із любов’ю попереджати один одного про небезпеку нерозкаяного гріха, а також говорити і про радість відновлення відносин із Небесним Отцем та іншими віруючими. У цьому випадку сповняться слова Господа: “де двоє чи троє в Ім’я Моє зібрані, там Я серед них” (в. 20).