У серпні 2021 року, коли на узбережжя Луїзіани налетів ураган Іда, сталося те, що здавалося неможливим. Сила вітру виявилася настільки величезною, що течія могутньої річки Міссісіпі повернула у зворотному напрямку. У новинах це назвали “зворотною течією”: вода кілька годин текла вгору.

За оцінками експертів, за свій життєвий цикл буревій вивільняє енергію, еквівалентну десяти тисячам ядерних бомб! Така неймовірна міць, здатна змінювати течію річок, допомагає мені зрозуміти реакцію ізраїльтян на більш значущу “зворотну течію”, описану в книзі Вихід.

Рятуючись від поневолювачів, котрі пригнічували їх багато років, ізраїльтяни підійшли до берега Червоного моря. Перед ними був широкий водний простір, а позаду – озброєна єгипетська армія. У цій безвихідній ситуації Бог зробив те, що здавалося неможливим. “Господь гнав море сильним східнім вітром цілу ніч, і зробив море суходолом, і розступилася вода. І ввійшли Ізраїлеві сини в середину моря” (Вих. 14:21-22). Побачивши такий неймовірний вияв Божої сили, народ став боятися Господа (в. 31).

Благоговійний страх – природний відгук людини, яка стала свідком Божої могутності. Але Ізраїль не лише убоявся, а й повірив Господу (в. 31).

Дивлячись на Божу силу у творінні, будемо і ми благоговіти перед Творцем і вірити Йому.