Тюремний охоронець щодня бив Дена. А Господь Ісус спонукав його виявляти любов до цієї людини. Одного ранку перед побиттям Ден сказав йому: “Сер, я бачитиму вас щодня до самої смерті. Може, потоваришуємо?” На це охоронець відповів: “Ось уже ні! Друзями нам не бути”. Тоді Ден мовчки простяг йому руку.

Охоронець завмер. Потім його раптом почало трясти. Він схопив руку Дена і міцно її стиснув. Сльози потекли в нього по щоках. “Мене звуть Росок, – сказав він. – Ми потоваришуємо”. Більше він ніколи не бив Дена.

Святе Письмо говорить: “Якщо голодує твій ворог – нагодуй його хлібом, а як спрагнений він – водою напій ти його, бо цим пригортаєш ти жар на його голову, і Господь надолужить тобі!” (Пр. 25:21-22). Образ розжареного вугілля, можливо, відображає єгипетський обряд, за яким винний показував, що кається, посипаючи голову гарячим попелом. Наше добре ставлення до ворогів може призвести до того, що вони засоромляться і розкаються.

А у вас є вороги або ті, хто вам не подобається? Ден на власному досвіді дізнався, що доброта здатна змінити будь-яке серце, як ворога, так і його власне. Те саме може статися і з нами.