Перед самим Великоднем 2018 року до торговельного центру увірвався терорист. Він убив двох людей та захопив у заручники жінку. Спроби її звільнити виявилися безуспішними, і тоді один із поліцейських запропонував терористу себе в обмін на заручницю.

Пропозиція була шокуючою, оскільки суперечила світогляду більшості сучасних людей. “Мудрість” світу завжди можна розрізнити за характерними егоцентричними заявами. У соціальних мережах публікується багато таких висловлювань. Ось деякі з них: “Найбільша пригода – це жити життям своєї мрії”. “Люби себе, і все стане на свої місця”. “Роби те, що ти маєш робити для себе”. Якби поліцейський наслідував ці поради, то не пішов би на такий ризик.

Апостол Яків пише, що є два види мудрості. Одна “земна”, інша – “зверху походить”. Першому виду мудрості властиві заздрість, сварки і безлад (Як. 3:14-16). Для другого характерні лагідність, покірність та милосердя (вв. 13, 17-18). Земна мудрість ставить себе на перше місце. Небесна дбає про інших і веде до смиренного служіння (в. 13).

Терорист прийняв пропозицію. Заручницю було звільнено, а поліцейський у ході операції загинув. Але в той Великдень світ ще раз побачив, як невинна людина віддала своє життя за іншу людину.

Небесна мудрість найбільше цінує Бога, тому спонукає нас до християнських чеснот (Пр. 9:10). А за якою мудрістю слідуєте ви?