Тисячі українських жінок та дітей прибули на Берлінський вокзал, рятуючись від війни. Там їх зустріли німецькі сім’ї з табличками, пропонуючи біженцям притулок у своїх будинках. “Можемо прийняти двох”, – було написано на одній табличці. “Велика кімната”, – повідомлялося на іншій. Коли одну жінку запитали, чому вона виявляє таку гостинність, та відповіла, що її мати теж потребувала притулку, рятуючись від нацистів. Тепер вона, її донька, хотіла допомогти тим, хто опинився в схожій біді.

У книзі Повторення Закону Бог закликає ізраїльтян дбати про людей, які прийшли до них з інших країн. Чому? Тому що Він захисник сиріт, вдів та прибульців (Повт. 10:18). Крім того, ізраїльтяни на власному досвіді знали, наскільки важка доля таких людей, “бо приходьками були ви самі в єгипетськім краї” (в. 19).

Коли вдова з Сарепти прийняла до свого дому пророка Іллю, то отримала за це особливе благословіння (1 Цар. 17:9-24), так само як Авраам отримав благословіння від трьох таємничих відвідувачів (Бут. 18:1-15). Бог часто наділяє милістю не лише гостей, а й господарів.

Приймати у своєму будинку чужих людей буває важко. Проте ті німецькі сім’ї, які виявили гостинність українським біженцям, можливо, отримали більше, ніж віддали. Будемо і ми допомагати нужденним, керуючись небесним співчуттям, і, можливо, Бог здивує нас благословіннями, які дарує через них.