Кур’єр запізнився з їжею? Ви можете за допомогою смартфона поставити йому оцінку в одну зірочку. Працівниця крамниці поводилася з вами грубо? Ви можете написати їй критичний відгук. Смартфони дозволяють нам робити покупки, спілкуватися з друзями тощо. Але вони також дали нам можливість публічно оцінювати один одного. І це може стати проблемою, тому що судження можуть бути зроблені без урахування контексту.

Кур’єр отримує низьку оцінку за запізнення з доставкою через незалежні від нього обставини. Працівниця крамниці отримує негативний відгук, коли вона не спала всю ніч з хворою дитиною. Як нам уникати несправедливої оцінки інших?

Потрібно наслідувати Божий характер. У книзі Вихід 34:6-7 Бог називає Себе “милосердним і милостивим” (тобто Він не буде судити нас за помилки без урахування контексту), “довготерпеливим” (Він не публікуватиме негативний відгук після одного поганого досвіду), “многомилостивим” (Він виправляє нас заради нашого блага, а не через помсту). Він “вибачає… гріх” (наші життя не визначатимуться днями, коли нам поставили лише одну зірку). Оскільки нам треба наслідувати Божий характер (Мт. 6:33), ми можемо уникнути жорстокості, тому що ми будемо діяти так, як вчинив би Бог.

В онлайн епоху ми всі можемо грубо оцінювати інших. Нехай Святий Дух допоможе нам виявляти більше співчуття.