Енн зростала в горі та злиднях. Її брат та сестра померли ще в дитинстві. У п’ять років через хворобу очей Енн частково осліпла. Коли Енн було вісім років, її мати померла від туберкульозу. Невдовзі після цього її батько, який жорстоко поводився з нею, покинув трьох дітей, які залишились в живих. Наймолодшу відправили жити до родичів, а Енн та її брата Джиммі віддали до переповненого притулку для бідних. Через декілька місяців Джиммі помер.

У чотирнадцять років обставини життя Енн покращились. Її віддали до школи для сліпих, де вона перенесла операцію для поліпшення зору і навчилася читати та писати. Там дівчина досягла значних успіхів і закінчила школу з відзнакою. Сьогодні вона відома нам як Енн Салліван, вчителька і супутниця Хелен Келлер. Завдяки зусиллям, терпінню та любові Енн навчила сліпу і глуху Хелен говорити, читати шрифтом Брайля і закінчити коледж.

На долю Йосипа теж випали важкі випробування: у сімнадцять років він був проданий у рабство, а згодом за неправдивим звинуваченням попав до в’язниці (Бут. 37; 39–41). Однак Бог використав Йосипа для порятунку Єгипту і його родини від голоду (Бут. 50:20).

Ми всі стикаємося з випробуваннями та неприємностями. Втім, як Бог допоміг Йосипу та Енн, так само Він може допомогти нам і використати нас. Зверніться до Нього за допомогою і настановами. Він бачить і чує.