Червоний колір не завжди зустрічається в речах, які ми виготовляємо. Як перенести насичений червоний колір яблука на футболку чи помаду? У давнину червоний пігмент отримували з глини або червоних каменів. У 1400-х роках ацтеки винайшли спосіб використання комах кохінел для отримання червоного барвника. Сьогодні ці ж крихітні комахи забезпечують світ червоним кольором.

У Біблії червоний колір вказує на царську владу, а також на гріх та сором. Крім того, це колір крові. Коли воїни, “роздягнувши [Ісуса], багряницю наділи на Нього” (Мт. 27:28), ці три символи злилися в один образ червоного кольору, що розриває серце: Ісуса висміювали, наче царську особу, Він був покритий ганьбою та одягнений у колір крові, яку Він незабаром проллє. Водночас пророк Ісая провістив обітницю, що Ісус очистить нас від червоного кольору, який нас плямує: “Коли ваші гріхи будуть як кармазин, – стануть білі, мов сніг” (Іс. 1:18).

І ще один аспект стосовно комах, з яких отримують червоний барвник. Насправді ззовні вони молочно-білі. Лише коли їх розчавлюють, вони випускають червону кров. Цей маленький факт перегукується з іншими словами Ісаї: “Він був ранений за наші гріхи” (Іс. 53:5).

Ісус, Який не знав гріха, прийшов врятувати нас від гріха. Він дозволив одягнути Себе в багряницю, аби ми змогли стати білими, як сніг.