Громадянська війна в США породила багато гірких почуттів, однак Авраам Лінкольн вважав за потрібне сказати добре слово про Південь. Згодом одна жінка, шокована його словами, запитала, як він міг це зробити. Лінкольн відповів: “Пані, хіба я не знищую своїх ворогів, коли роблю їх своїми друзями?” Розмірковуючи над цими словами через століття, Мартін Лютер Кінг прокоментував: “Це і є сила викупної любові”.

Закликаючи християн любити своїх ворогів, Кінг посилався на вчення Ісуса. Він зазначив, що хоча віруючим може бути важко любити тих, хто їх переслідує, однак ця любов зростає з “послідовного і повного підкорення Богу”. Кінг казав: “Виявляючи таку любов, ми пізнаємо Бога і відчуваємо красу Його святості”.

Кінг посилався на Нагірну проповідь Ісуса, в якій Господь сказав: “Любіть ворогів своїх… і моліться за тих, хто вас переслідує, щоб вам бути синами Отця вашого” (Мт. 5:44-45). Ісус виступав проти загальноприйнятого принципу – любити тільки своїх близьких і ненавидіти ворогів. Натомість Бог Отець дає Своїм дітям силу любити тих, хто їм протистоїть.

Може здаватися, що ворогів любити неможливо, але якщо ми звертаємось за допомогою до Бога, Він відповідає на наші молитви. Він дає відвагу прийняти цю радикальну практику, бо, як сказав Ісус, “можливе все Богові” (Мт. 19:26).