Поет Вільям Купер значну частину свого життя намагався подолати депресію. Після спроби самогубства він потрапив до психлікарні. Втім саме там, під опікою лікаря-християнина, Купер повірив у Христа. Незабаром після цього він познайомився з пастором і автором гімнів Джоном Ньютоном, який заохотив його до співпраці над гімном для їхньої церкви. Так з’явився на світ гімн “Бог діє таємничим шляхом”, який містить наступні слова, вичавлені з горнила власного досвіду: “Ви, лякливі святі, наберіться відваги; хмари, яких ви так боїтеся, багаті милосердям. Вони поллються благословіннями на вашу голову”.

Як і Купер, юдейський народ також несподівано отримав прояв Божої доброти. Коли союз ворожих армій напав на їхню країну, цар Йосафат зібрав народ на молитву. Отож, юдейське військо вирушало на війну, а люди в перших рядах прославляли Бога (2 Хр. 20:21). Війська загарбників обернулися проти самих себе, і “не було урятованого… І [юдеї] три дні все грабували ту здобич, бо численна була вона” (вв. 24-25).

На четвертий день те місце, де вороже військо зібралося проти Божого народу, було названо “долиною Бераха” (в. 26), що в перекладі означає “долина благословіння”. Яка зміна! Божа милість може перетворити навіть наші найскладніші долини на місця хвали, якщо ми віддаємо їх Йому.