Адольф Гітлер вважав, що велика брехня діє сильніше, ніж маленька, і, на жаль, він успішно втілив свою теорію на практиці. На початку своєї політичної кар’єри він стверджував, що підтримує прагнення інших людей. Коли він прийшов до влади, то сказав, що його партія не має наміру нікого переслідувати. Пізніше він використовував засоби масової інформації, щоб зобразити себе батьком і моральним лідером.

Сатана використовує брехню, щоб отримати владу в нашому житті. Коли це можливо, він провокує страх, гнів та відчай, бо він “неправдомовець і батько неправді” (Ів. 8:44). Сатана не може говорити правду, тому що, як сказав Ісус, він не має в собі правди.

Ось декілька видів брехні ворога. По-перше, він говорить, що наші молитви не мають значення. Ні, вони мають значення. У Біблії сказано: “Дуже могутня ревна молитва праведного” (Як. 5:16). По-друге, він стверджує: якщо ми в біді, у нас немає виходу. Знову неправда. “Для Бога можливе все” (Мр. 10:27), і Він “полегшення дасть” (1 Кор. 10:13). По-третє, сатана хоче переконати нас, що Бог нас не любить. Це неправда. Ніщо не може “відлучити нас” від Божої любові в Ісусі Христі (Рим. 8:38-39).

Божа істина могутніша за будь-яку брехню. Якщо ми будемо виконувати Ісусові настанови, то пізнаємо “правду”, і вона нас вільними зробить (Ів. 8:31-32).