Доброта чи помста? Ісайя щойно отримав сильний удар по голові під час бейсбольного матчу регіонального чемпіонату молодшої ліги. Він впав на землю, тримаючись за голову. На щастя, шолом захистив його від серйозних травм. Коли гра відновилася, Ісайя помітив, що пітчер був помітно приголомшений своєю ненавмисною помилкою. Тоді Ісайя зробив щось настільки надзвичайне, що відео його реакції стало вірусним. Він підійшов до пітчера, заспокійливо його обійняв і дав йому зрозуміти, що з ним все гаразд.

У ситуації, яка могла призвести до бійки, Ісайя обрав доброту.

У Старому Завіті ми бачимо, як Ісав зробив схожий, хоча і набагато складніший вибір, відмовившись від будь-яких планів помсти своєму брату Якову, який його обманув. Коли Яків повернувся додому після двадцяти років вигнання, Ісав обрав доброту і прощення, замість помсти за кривду. Коли Ісав побачив Якова, то він “побіг… назустріч йому, і обняв його” (Бут. 33:4). Ісав прийняв вибачення Якова і дав йому зрозуміти, що з ним все гаразд (вв. 9-11).

Коли хтось виявляє каяття за скоєне зло, у нас є вибір – доброта чи помста. Обрання доброти є наслідуванням прикладу Ісуса Христа (Рим. 5:8). Це шлях до примирення.