Давня подруга надіслала мені повідомлення після смерті мого чоловіка: “Алан був… борцем із Богом. Він був справжнім Яковом і вагомою причиною, чому я сьогодні є християнкою”. Я ніколи навіть не думала порівнювати боротьбу Алана з боротьбою патріарха Якова, однак порівняння виявилось доречним. Протягом усього свого життя Алан боровся з самим собою і шукав у Бога відповіді на свої питання. Він любив Бога, але не завжди міг зрозуміти істину, що Він його любить, прощає та чує молитви. Проте його життя мало свої благословіння, і він позитивно вплинув на багатьох людей.

Життя Якова було сповнене боротьби. Він пішов на обман, щоб отримати право первородства, а потім втік з дому і роками боровся зі своїм тестем Лаваном. Пізніше Яків утік від Лавана і боявся зустрітися з Ісавом. Однак у нього була особлива зустріч: “І спіткали його Божі Анголи” (Бут. 32:2). Можливо, то було нагадування про попередній сон від Бога (Бут. 28:10-22). Тепер у Якова була ще одна зустріч: він всю ніч боровся з “Мужем”, який дав йому нове ім’я Ізраїль, тому що він “боровся з Богом та з людьми, – і подужав” (Бут. 32:29). Бог був з Яковом і любив його, незважаючи ні на що.

Всі ми маємо труднощі. Однак ми не самотні. Бог з нами в кожному випробуванні. Тих, хто вірить в Нього, Він любить, прощає і обіцяє їм вічне життя (Ів. 3:16).