Коли одна британська вчена закликала всі світові релігії до співпраці задля єдності, всі присутні їй аплодували. Зазначивши, що всі головні релігії слідують “золотому правилу” (не роби іншим того, чого не бажаєш, щоб вони тобі робили), вона сказала: “Головна задача в наш час – побудувати глобальну спільноту, в якій люди будь-яких переконань жили б у мирі та злагоді”.

Так, Ісус дійсно згадував “золоте правило”. Про це ми читаємо в Нагорній проповіді: “Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви” (Мт. 7:12). В цій же проповіді Ісус навчав: “Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає” (Мт. 5:44). Але наш Господь, вказавши на “золоте правило”, відразу ж закликав до духовної проникливості й попередив про неправдивих вчителів: “Стережіться фальшивих пророків, що приходять до вас ув одежі овечій, а всередині – хижі вовки” (Мт. 7:15).

Повага до інших і здатність розрізняти істину від брехні йдуть рука об руку. Якщо знаємо істину, то маємо послання, що справді варте довіри. Але Бог дає кожному право вибору: прийняти або відкинути це послання. Наша задача – з любов’ю нести людям істину.

Дуже важливо поважати інших, якщо прагнемо, щоб і вони нас поважали, і якщо хочемо мати можливість свідчити їм про Ісуса, Хто сказав: “Я дорога, і правда, і життя”