Дуже часто в Біблії згадується, що коли з’являється ангел, він спочатку каже: “Не лякайтесь” (Дан. 10:12, 19; Мт. 28:5). Коли трапляються надприродні явища, це зазвичай призводить до того, що люди падають додолу, їх паралізує страх. Але євангеліст Лука сповіщає про таке явлення Бога на землю, що взагалі не було страшним. Бог нарешті використав таку форму Своєї присутності, що не викликала жодного страху – печера для тварин і ясла, в яких лежить Немовля. Що може бути менш загрозливим, ніж немовля?

Це збивало з пантелику скептиків, що уважно слідкували за служінням Ісуса: як може бути Месією людина, що народилась у домі звичайного теслі? Але пастухи, що прийшли до Новонародженого, не мали проблем з вірою, тому що отримали благу звістку прямо від хору ангелів (Лк. 2:8-14).

Чому Бог зодяг людське тіло? Біблія вказує на багато причин. Деякі з них суто богословські, а інші ж доволі практичні. Але ключову відповідь на це питання містить та сцена, коли підліток Ісус сидів серед учителів, і вислухував їх, і запитував їх (Лк. 2:46). Вперше звичні люди могли мати спілкування, навіть дискусію, з Богом у видимій формі. Ісус міг розмовляти з усіма – Своїми батьками, вчителями Закону, бідною удовицею – без потреби заспокоювати їх: “Не лякайтесь!”

В Ісусі Бог максимально наблизився до нас.