Коли у 1964 році Маршалл Маклюен придумав новий вислів “засоби інформації – то послання”, про особисті комп’ютери ще нічого не було відомо, мобільні телефони вважались науковою фантастикою, а Інтернету взагалі не існувало. Сьогодні ми розуміємо, наскільки глибоко він передбачив, що колись на наше мислення буде впливати вік цифрової інформації. У своїй книзі “Що Інтернет робить з нашим мозком” Ніколас Карр пише: “Медіа не лише дає купу інформації, але й формує процес мислення. Здається, Інтернет послаблює мою здатність до концентрації та розважання. Знаходжусь я на зв’язку чи ні, мій мозок тепер очікує такого прийому інформації, яким його подає Інтернет: через швидкий рух частинок”.

Мені подобається, як сучасний переклад Філліпса подає текст Послання до римлян 12:2 – “Не дозволяйте світу навколо втиснути вас у свій шаблон, натомість дозвольте Богу трансформувати ваш розум зсередини, щоб ви на практиці могли довести, що Божий план для вас є благим, що він задовольняє всі Божі вимоги і спрямовує до мети справжньої духовної зрілості”. Як актуально звучать ці слова в наш час!

Ми не можемо зупинити навалу інформації, що суне на нас кожний день, але можемо щодня просити Бога, щоб допоміг зосереджуватись на Ньому і формувати своє мислення через Його присутність у нашому житті.