Вогонь може бути найнебезпечнішим ворогом для дерев. Але водночас він може приносити їм і користь. Фахівці розповідають, що маленькі швидкі пожежі очищують землю в лісі від мертвого листя, сухих гілок, не знищуючи дерева. Після таких пожеж залишається попіл, що створює чудові умови для зростання насіння. Парадоксально, але невеличкі пожежі просто необхідні для нормального зростання дерев у лісі.

Подібним чином, ми також потребуємо випробовувань (що порівнюються в Біблії з вогнем) для нормального духовного зростання (1 Петр. 1:7; 4:12). Яків писав: “Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали” (Як. 1:2-4).

Саме в період випробовувань Бог найчастіше досягає в нас Своїх цілей. Саме за важких обставин створюються сприятливі умови для нашого духовного зростання й досягнення духовної зрілості. Таке зростання не лише робить нас стійкими у вірі, але й допомагає ясніше відображати Ісуса в цьому світі, що так сильно Його потребує.

В руках Небесного Отця всі наші випробовування стають інструментом досягнення Його цілей для нашого блага і приносять Йому славу. Вони допомагають нам формуватися в подобу Його Сина.