“Пустельник пустелі” – це автобіографічний твір Едварда Еббі, в якому йдеться про ті роки, коли він працював доглядачем парку, що тепер називається Національним Парком Арки (штат Юта). Цю книгу варто прочитати хоча б заради блискучої мови Еббі, яскравих описань південного заходу США.

 

Але Еббі, незважаючи на всю свою майстерність, був атеїстом. Він насолоджувався красою природи, але так і не побачив Творця цієї краси. Можна потратити все життя на дослідження й захист природи і не зрозуміти найголовнішого.

Більшість стародавніх народів мали свої теорії походження всього. Свої погляди вони виражали через легенди, міфи й пісні. Але Ізраїль мав унікальне уявлення про початок Всесвіту. Він вірив у те, що Всесвіт створив Бог, щоб ми просто, як діти, насолоджувались його красою. Бог помислив про Всесвіт, словом Своїм дав йому буття і сказав: “Гарно!” (староєврейське слово “добре” може означати й “гарне”). Потім Він створив рай і привів до існування нас, людей. Помістив в Едемі й сказав: “Насолоджуйтесь!”

Багато людей, однак, насолоджуються красою Божих благих дарунків, що навколо них, але “не прославили Його як Бога… і не дякували”. Внаслідок чого їхній розум затьмарився й “запаморочилось нерозумне їхнє серце” (Рим. 1:21).

Але є й такі, хто дякують Богу і йдуть до Його світла.