Скільки це – “достатньо”? Це просте питання особливо актуальне в день, коли люди багатьох розвинених країн як ніколи займаються шопінгом. Я маю на увазі Чорну П’ятницю – день після святкування Дня Подяки, коли багато магазинів відкриваються ще зранку і пропонують великі знижки. Чорна П’ятниця давно перетнула кордон США і розповсюдилась по багатьох інших країнах світу. Деякі покупці мають обмежені фінансові можливості, тому намагаються купити щось по ціні, що їх влаштовує. Але більшість, на жаль, мотивуються жадібністю.

Але мудрість одного старозавітного автора – відомого як “Проповідник” (Екл. 1:1) – пропонує нам протидію цій шаленій стимуляції споживацтва. Еклезіяст вказує, що ті, хто дуже люблять гроші, ніколи не задовольняються тим, що мають. Не вони володіють майном, а майно ними володіє. Зрештою вони вмруть і нічого з собою не візьмуть: “Як він був прийшов, так відійде” (Екл. 5:15). Ця думка перегукується з тим, що апостол Павло пише в Посланні до Тимофія, кажучи, що грошолюбство є коренем усякого зла, і що ми маємо шукати “благочестя із задоволенням” (1 Тим. 6:6-10).

Незалежно від того, живемо ми в розкішних умовах чи дуже скромних, всі ми схильні шукати оманливих джерел для наповнення тієї порожнечі в нашому серці, що її може заповнити лише Бог.