Під час одного інтерв’ю співачка та авторка пісень М. Ендрю розказувала про свій великий стрес, коли намагалась зберігати баланс між працею, подружніми справами та обов’язками матері. Розважаючи над цим важким періодом у своєму житті, вона сказала: “Було таке відчуття, наче Бог веде мене крізь очисне горнило”.

Йов теж був приголомшений, коли втратив всю худобу, всіх дітей і своє здоров’я. Що ще гірше, хоча Йов щодня поклонявся Богу, він відчував, наче Господь ігнорує всі його благання про допомогу. Здавалося, Бог цілком зник з горизонту його життя. Йов стверджував, що не бачить Бога ані на півночі, ані на півдні, ні на заході, ні на сході (Йов. 23:2-9).

Але посеред цього відчаю у Йова був духовний момент прозріння. Його віра спалахнула наче та свічка, що палає у темній кімнаті. “Він знає дорогу, яка при мені, хай би випробував Він мене, − мов те золото, вийду!” (Йов. 23:10). Бог через різні труднощі випробовує християн, щоб очистити їх від самовпевненості, гордості та земної мудрості. Коли здається, що Бог мовчить за часів випробувань і не відповідає на наші благання про допомогу, то, можливо, Він таким чином дає нам можливість зростати у вірі.

Біль та проблеми можуть зробити наш характер міцним, якщо довірятимемо Богу у важкі періоди свого життя.