Нещодавно під час відпустки я почав відрощувати бороду. Реакція друзів та колег була різноманітною – по більшості, позитивною. Але одного дня я глянув у дзеркало і сказав: “Це не моє”. І пішов по бритву.

Я багато розважав про особистість людини, чому та чи інша річ їй пасує або ні. Відповідь, головним чином, криється у тому факті, що Бог створив кожного з індивідуальними вподобаннями. Це нормально, що ми не розділяємо вподобань один одного, їмо різні страви, поклоняємося Богу в різних церквах. Всі ми створені унікально й “дивно” (Пс. 138:14). Апостол Петро вказує, що віруючі мають різні дари для служіння один одному (1 Петр. 4:10-11).

Ісусові учні не мали можливості вибирати риси свого характеру, перед тим як увійти в цей світ. Петро був настільки імпульсивний, що вночі, коли Ісуса прийшли арештовувати, відтяв вухо рабу первосвященика. Фома вимагав переконливих доказів того, що Христос справді воскрес із мертвих. Але Господь Ісус формував їх, готував до служіння.

Коли ми розмірковуємо над тим, як нам найкраще служити Господу, буде мудро іноді сказати самому собі: “Це не моє”. Бог інколи може вивести нас із зони комфорту, але робить це для розвитку нашого характеру і наших талантів, щоб могли найкращим чином досягати Його благих цілей.