Коли наш малюк вперше скуштував шматочок лимона, то відразу висунув язика й зажмурив очі. “Кисе”, – сказав він, маючи на увазі “кисле”.

Я тихенько розсміялась і простягла руку, щоб узяти шматочок лимона й викинути у сміттєвий бак, але мій синок Хав’єр із криком “ні” втік від мене у протилежний бік кухні. Його ротик кривився кожного разу, коли він кусав шматочок лимона, що прискав соком. Я аж зморщилась, коли він нарешті віддав мені шкірку від лимона і пішов гуляти.

Смакові рецептори точно відображають моє відношення до різних моментів життя. Мені не подобаються тяжкі і гіркі дні в житті. Це чимось нагадує позицію дружини Йова, яка не бажала приймати гірку долю, що випала їм.

Звісно, Йов не відчував насолоду, коли на нього звалилися всі нещастя, але навіть за трагічних, жахливих обставин Він вшанував Бога (Йов. 1:1-22). Коли болючі виразки вкрили тіло, і він терпів невимовні муки (Йов. 2:7-8), дружина порадила йому зректися Бога (Йов. 2:9). Але Йов прийняв рішення довіряти Господу серед великих страждань (Йов. 2:10).

Це природно, що ми прагнемо уникати болючих моментів у житті. Але Господь використовує випробування, щоб навчити нас довіряти Йому, покладатись на Нього і підкорятись Йому, знаючи, що Він проведе нас крізь усі життєві труднощі.