Коли ви подорожуєте літаком, то перед зльотом співробітник авіакомпанії проводить невеличкий інструктаж з безпеки на випадок зниження тиску в салоні. Пасажирам рекомендують відразу ж надівати кисневі маски, що випадають з відсіків зверху. Причому потрібно в першу чергу самому надіти маску, перш ніж допомагати іншим. Чому? Тому що маємо спочатку подбати про власну безпеку.

Коли апостол Павло писав Тимофію, то підкреслював важливість підтримання власного духовного здоров’я, перед тим як допомагати іншим та служити їм. Він нагадував Тимофію про його численні обов’язки як пастора: в церквах були неправдиві вчення, з якими потрібно було боротися (1 Тим. 4:1-5), і помилкові доктрини, які потрібно було виправляти (1 Тим. 4:6-8). Але щоб добре виконувати ці обов’язки, найважливішим для Тимофія було “уважати на себе та на науку” (1 Тим. 4:16). Тимофій потребував спочатку дбати про свої відносини з Господом, перш ніж намагатися допомогти іншим.

Цей принцип, який Павло адресував Тимофію, стосується і нас також. Щодня ми стикаємося з людьми, які не знають Господа. Коли ми спочатку сповнюємося духовним киснем через перебування у Божому Слові й молитві, дозволяючи Святому Духу діяти в нас, то цим зберігаємо правильні стосунки з Богом і можемо допомагати духовно іншим.