Мої друзі на Фейсбуці часто розміщують цікаві відеоролики про неймовірну дружбу між тваринами. Наприклад, нещодавно я бачила відеоролики про нерозлучну парочку щеняти й свині; оленя й кота; і ще як самка-орангутанг виховує тигренят, як своїх дітей.

Це нагадує мені про едемський сад. То були такі часи, коли Адам та Єва жили в гармонії з Богом та один з одним. Зважаючи на те, що Бог усім тваринам дав у їжу рослини, можна уявити, що усі живі істоти мирно співіснували (Бут. 1:30). Але це ідилічне життя скінчилося після того, як Адам та Єва згрішили (Бут. 3:21-23). Тепер ми бачимо постійні конфлікти й боротьбу як у людських стосунках, так і у світі тварин.

Однак пророк Ісая запевняє, що одного дня “замешкає вовк із вівцею, і буде лежати пантера з козлям, і будуть разом телятко й левчук” (Ісаї 11:6). Багато хто інтерпретує ці слова як пророцтво про майбутній прихід Ісуса, щоб знову царювати. Дійсно, коли Він повернеться, щезне розбрат; “не буде вже смерти… болю вже не буде, бо перше минулося!” (Об. 21:4). На оновленій землі творіння повернеться у первинний стан колишньої гармонії, і всі люди – кожне плем’я, народ та язик – будуть разом у злагоді поклонятися Богу (Об. 7:9-10; 22:1-5).

А поки що Бог може допомогти нам відновлювати зруйновані стосунки, розвивати нові відношення й знаходити несподіваних друзів.