Одного разу мій друг Арчі приїхав з відпустки й побачив, що його сусід побудував дерев’яний паркан, який “заліз” на його територію аж на півтора метра. Протягом кількох тижнів Арчі намагався якось домовитись із сусідом, щоб прибрати той паркан. Він пропонував допомогу й навіть хотів розділити витрати, але все марно. Звісно, Арчі міг звернутися зі скаргою до цивільної влади, але вирішив цього разу не воювати з сусідом, а краще явити йому в якійсь мірі Божу ласку.

Хтось може сказати: “Арчі – просто слабак!” Але це не так. Він міцний, немов скеля, бо вважає благодать важливішою за клаптик трави.

Я згадую Авраама та Лота, між якими виник конфлікт через те, що їхні величезні стада не вміщалися разом. “І сталася сварка поміж пастухами худоби Аврамової та поміж пастухами худоби Лотової. А ханаанеянин та періззеянин сиділи тоді в Краю” (Бут. 13:7). Лот вибрав найкраще, але втратив його. Авраам – те, що залишилось, але в кінці посів обіцяну землю (Бут. 13:12-17).

Бувають ситуації, коли потрібно наполягати на своїх правах – як Павло, наприклад, коли синедріон діяв протизаконно (Дії 23:1-3). Але інколи можемо відмовитися від своїх прав, щоб продемонструвати цьому світу більш важливі цінності. Бог називає це “лагідністю”. Але це не слабкість. Це насправді велика сила під Божим контролем.