Протягом цього тижня ми згадуємо останні дні перед розп’яттям Ісуса Христа. Дорога, якою Він крокував вулицями Єрусалима до місця страти, відома сьогодні як Віа Долороса – тобто Скорбний Шлях.

Але для автора Послання до євреїв цей шлях, яким Господь ніс хреста, є дещо більшим, ніж скорбна путь. Добровільно йдучи до Голгофи страшним маршрутом Віа Долороса, Ісус проклав для нас “нову й живу дорогу” у Божу присутність (Євр. 10:20).

Протягом багатьох століть єврейський народ шукав можливості ввійти у Божу присутність через жертвоприношення тварин і дотримання норм закону. Але закон був “тільки тінню майбутнього добра”, і, крім того, “неможливо, щоб кров биків та козлів здіймала гріхи!” (Євр. 10:1, 4).

Шлях Віа Долороса вів Ісуса Христа до хресної смерті та світлого воскресіння. Завдяки цій жертві ми можемо стати святими, якщо увіруємо в Нього для прощення гріхів. Хоча нам і не під силу бездоганно виконати всі вимоги закону, все одно можемо наближатися до Бога без страху і з цілковитою впевненістю, що ми бажані й любимі (Євр. 10:10, 22).

Віа Долороса – це Шлях Скорботи, який відкриває нам нову й живу дорогу до Бога.