Ми сиділи за столом, втикаючи зубочистки в круг з декоративної піни, який лежав посередині. Протягом кількох тижнів перед Великоднем під час вечірньої трапези ми робили терновий вінок – кожна зубочистка означала якийсь поганий вчинок, про який ми шкодуємо, і за який Христос заплатив Своєю смертю. Цей невеличкий щовечірній ритуал доводив до нашої свідомості, які ми грішні та винні, і як сильно потребуємо Спасителя. Він також нагадував, що Ісус Христос звільнив нас від покарання за гріх Своєю хресною смертю.

Терновий вінок, який поклали на голову Ісуса, був частиною жорстокої гри, яку римські воїни затіяли перед тим, як повести Його на розп’яття. Вони також вдягли Ісуса в царські шати й дали йому тростину, немов царський скіпетр. А потім цією тростиною били Його по голові, кажучи: “Радій, Царю Юдейський!” (Мт. 27:29). Вони й не підозрювали, що це їхнє знущання згадуватимуть протягом тисячоліть. Але то не був звичайний цар. То був Цар над царями, чия смерть і подальше воскресіння подарували нам вічне життя.

Вранці у Великодню неділю наша сім’я святкувала дар прощення й нового життя, замінюючи зубочистки квіточками. Яку тільки радість ми відчували від усвідомлення того, що Бог забрав усі наші гріхи, дарувавши натомість свободу й вічне життя з Ним!