Багато років тому я побував на одному весіллі, де наречена та наречений були з різних країн. Таке поєднання культур здавалося чудовим, але весільна церемонія крім християнських традицій включала також ритуали, які відображали віру в багатьох інших богів.

Пророк Софонія рішуче засуджував синкретизм − суміш інших релігій з вірою в єдиного істинного Бога. Жителі Юдеї поклонялись істинному Богу, але також служили “світилам небесним” (Соф. 1:5). Пророк Софонія попередив жителів (Соф. 1:8), що через це Бог вижене їх з рідної землі.

Однак Бог ніколи не переставав любити Свій народ. Його суд ставив за мету продемонструвати юдеям їхню потребу в Господі. Ось чому Софонія закликав Юду “шукати правди, шукати смирення” (Соф. 2:3). І потім Господь запропонував ніжні слова обітниці майбутнього відновлення: “Того часу спроваджу Я вас, і того часу Я вас позбираю” (Соф. 3:20).

Ми схильні осуджувати такі випадки синкретизму, як на згаданому мною весіллі. Але в реальності всі з нас легко поєднують Божу істину з деякими ідеями, що їх пропонує наша культура. Ми потребуємо керівництва Святого Духа, щоб перевіряти наші вірування істиною Божого Слова, а потім відстоювати цю істину рішуче і з любов’ю. Наш Небесний Отець ласкаво приймає кожного, хто поклоняється Йому “в дусі та в правді” (Ів. 4:23-24).