“Коли знаходишся у морській глибині, кожна істота, що потрапляє до твоїх рук, належить до якогось нового виду”, – сказав морський біолог Уорд Еппелтанс. Лише протягом одного року вчені виявили майже півтори тисячі нових видів істот. Нам невідома навіть половина тих видів, що мешкають в глибинах океану.

В Книзі Йова 38-40 розповідається, як Бог вказує йому на чудеса погоди, безкраїсть космічного простору та вражаючу різноманітність живих істот. А потім Бог говорить про левіятана. Це створіння має броню, що невразлива для будь-якої холодної зброї (Йов 41:7, 13), і граціозну могутність (Йов 41:12). “Страх перед ним утікає” (Йов 41:14), “із ніздер його валить дим” (Йов 41:12). “Немає подоби йому на землі” (Йов 41:25).

Але навіщо Бог описує цього монстра, якого ми ніколи не бачили. Щоб просто знали про нього?

Звісно, ні! Цей розділ поглиблює наше розуміння характеру Бога. Псалміст розвиває цю ідею: “Ось море велике й розлого широке… там той левіятан, якого створив Ти, щоб бавитися йому в морі” (Пс. 104:25-26). Після страхітливого зображення левіятана у Книзі Йова ми дізнаємося, що Бог створив своєрідний гральний майданчик для нього. Там левіятан бавиться.

Маємо земне життя, щоб досліджувати глибини океану, а для пізнання всемогутнього Творця нам відведена ціла вічність.