Перед тим, як мій син шмигонув за двері, щоб бігти до школи, я запитала, чи він чистив зуби. Я запитала двічі і нагадала, що дуже важливо завжди казати правду. Незворушний моєю ласкавою настановою, син напівжартома проінформував мене, що насправді потрібно встановити у ванній кімнаті камеру спостереження – тоді, мовляв, я могла б сама перевіряти, чи він чистив зуби, а в нього не було б спокуси обманювати.

Присутність камери спостереження може стимулювати нас дотримуватися правил, та все одно є багато місць на землі, де нас ніхто не побачить. Але хоча ми якось можемо сховатися від камери спостереження, ми насправді обманюємо самих себе, якщо думаємо, що хоча б на мить можемо опинитися поза увагою Бога.

Господь запитує: “Чи Я неба й землі не наповнюю?” (Єр. 23:24). Це питання містить водночас підбадьорення й попередження. Попередження полягає в тому, що від Бога не сховаєшся. Від Нього не втечеш, і Його не обманеш. Він бачить все, що ми робимо.

Підбадьорення ж полягає в тому, що нема такого місця на землі та небесах, де ми можемо опинитися поза пильною увагою нашого Небесного Отця. Навіть якщо ми почуваємося самотніми, Бог все одно з нами. Куди б ми сьогодні не йшли, нехай усвідомлення цієї істини спонукає нас до послуху Божому Слову і дарує втіху – адже Він пильнує нас.